Facebook pixel este o unealta de analiza care permite masurarea eficientei reclamelor, prin intelegerea actiunilor realizate de utilizatorii site-ului.

Gardena Traditional

                  Încă din vremurile străvechi în zona Banatului Montan ,toamna oamenii mergeau pe munte și în pădurile din îmrejurul Munților Semenic ,Muntele Mic,Munții Aninei la adunat de bureți ,care creșteau pe copacii de fag sub forma unor ciorchini.Aceștia erau duși acasă în gospodăriile localnicilor.În această zonă a Banatului Montan,unde se află și Bocșa ,încă de pe vremea Împărătesei Maria Terezia au conviețuit alături de români,etniile :germane,maghiare și sârbe ;astfel că bucătăria din zona noastră a avut și mai are și în prezent puternice influențe austru-ungare.                 Îmi aduc aminte că-n copilărie ,toamna în special ,plecam cu bunicii pe muntele Semenic la cules de bureți ,apoi veneam acasă cu rucsacii plini și o ajutam pe bunica la prepararea salatei din bureți și Zacuscă de bureți.Aceasta era servită în special iarna ,alături de alte produse tradiționale din carne de porc ,la mesele de la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.După ce bureți erau aduși acasă din pădure ,bunica îi spăla cu apă rece ,îi tăia în bucăți de diferite mărimi și  îi punea la fiert în apă cu sare .Arunca apa în care au fost fierți bureții și prepara o zeamă cu apă,sare,zahăr,oțet,boabe de piper ,foi de dafin în care erau  bureții fierți ,morcovii și ceapa.           Apoi punea SALATA BĂNĂȚEANĂ DE CIUPERCI în borcane și o punea la sterilizat după care le punea ,,la dormit,, în pături.Când erau deja reci ,erau puse în cămară ,de unde erau servite la ,,goști,, (musafiri) ,la masă, ca murătură în zilele geroase de iarnă.             SALATA BĂNĂȚEANĂ DE CIUPERCI a fost apreciată de-a lungul timpului de miile de turiști din toate colțurile țării și de către turiștii străini ,care au fost pe Muntele Semenic  și au fost cazași fie la pensiunile din zonă ,fie la localnicii Banatului Montan. Această tradiție de conservare a  bureților de fag se mai păstrează și la ora actuală în zona noastră.          Având aceasta experiență a rețetelor preparate in casă de bunica și mama mea,s-a născut și propria noastră afacere de la un hobby am ajuns la această afacere de familie,unde am deschis și o mică firmă SC.FML GARDENA TRDIȚIONAL.S.R.L       Având aceste rețete de la bunica mea a fost destul de ușor să imi atest produele Tradițional la MADR. Sunt atestate 5 produse tradițional : Salată Bănățană din Ciuperci  Nr :612/07.02.2018 Salată Bănățană din ciuperci și legume ca la Wolsberg Nr :611/07.02.2018 Zacuscă Cărășană din Ciuperci-nr652/04.09.2018 Zacuscă Bănățană din Fasole Nr:666/05.10.2018 Zacuscă Bănățană din Vinete nr:674/02.11.2018 Aceste produse sunt executatec manual în ceaun și amestecate cu o spatulă de lemn(lingură de lemn)la foc mic.Aceste rețete mai sus menționate sunt executate ca pe vremea bunicii și străbunicii mele,fără conservant,fără fix de coagulare și fără colorant alimentar.Se fierbe produsul până la eliminarea apei .În final se pun in bai-marin timp de 30 min ,după ce sunt scoase și igenizate se pun pe o masă la dormit până a doua zi acoperite cu o pătură.  Aceasta a fost povestea noastă.